ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 13 юли 2012 г.

Кой се интересува от силбо-гомеро?

На Канарските острови и до сега може да се чуе езикът Silbo Gomero (силбо гомеро), когато хората общуват с помощта на подсвиркване, а не с думи. Това е не само уникален способ за общуване, но и удивително пронизителен , защото на езика на свиркането може да се общува на невероятно големи разстояния( до 3 километра).

Благодарение на това може да се избегне излишното бродене из островите, а просто да се „изсвирка“ на познат от тълпата. По този начин в древността пастирите разговаряли през пресичащите островите оврази и дерета. За пристигналия от някъде човек този език звучи като пеене на птици.
За да разговаря човек с другите посредством подсвиркване, трябва само да напъха пръст в устата си да подсвирква, прикривайки я с длан, и да направлява звука в необходимата посока. Използващите „силбо“ изсвиркват думите на испански. С помощта на 5 гласни“ и 4 „съгласни“, може да се изкажат повече от 4 хиляди думи. За съжаление „изсвирканото“ не винаги е разбираемо, и на местните жители често се налага да повтарят или да се досещат за думите, в зависимост от контекста.
Не много известен е и произхода на езика. Той бил изобретен от коренните жители на Канарските острови ( според някои източници от остров Ла Гомера) и адаптиран към испанския език след окпирането на островите от испанците (през 16-ти век). Свидетелства за подобни езикови „изсвирквания“ били намерени в Гърция, Турция, Китай и Мексико, макар никъде този вид език да не се използвал така разпространено, както езикът силбо гомеро. За съжаление и той през последните години започва да излиза от употреба, до някъде и поради използването на мобилните телефони. Сега този език е национално богатство на Канарите и даже се преподава в училищата .

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics