ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 11 юли 2012 г.

Виждали ли сте джаботикаба?

Това е едно необичайно дърво, чийто плодове растъта направо на ствола. Известно е още като Бразилско гроздово дърво, което е разпространено в Португалия, Аржентина и, както се вижда от наименованието - в Бразилия. Плодовете му са сочни и червени и могат наистина да бъдат откъснати и изядени направо от дървото….

Плодовете на Джаботикаба се оказват популярна съставка з за приготвяне на сладка и прясно изцедени сокове. Освен това от тях се прави вино или силен ликьор. Понякога просто няма възможност за друг избор, защото тези плодове не подлежат на продължително съхранение. Само три дни след като са откъснати от дървото, започва процес на ферментация.
Ще е нужно доста търпение, ако човек иска да се снабди с едно такова дръвце в градината си. То расте 100 години, но когато достигне зрелост, се отплаща за всички усилия. Доказано е, че растението добре се адаптира. Най-добрата среда за него е влагата и леко киселата почва, но може да расте добре и в алкални почви.
Два пъти годишно върху дървото се появяват цветове. Те изглеждат като малко странни извънземни създания, поставени върху клоните и ствола. Особеността да се появяват цветове направо на ствола или стеблото на растението, вместо растеж на нови издънки, носи наименованието „каулифлория“.
Ако растението има достатъчно влага, то цъфти и плододава целогодишно. Размерът на плода е около 4 сантиметра в диаметър. Плодовете имат до 4 едри семки. Освен че самите те се употребяват в храната, кожицата им в изсушен вид се използва за лечение на астма и диария.
Ако човек страда от възпалени сливици, може да опита да смекчи възпалението с тяхна помощ. Освен това в плодовете на джаботикаба са открити и няколко противоракови съставки и затова има надежда, че ще може да се използва растението в борбата с тези заболявания.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics