ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 4 юли 2012 г.

Хикикомори – съвременни последователи на древната японска традиция на аскетизъм, или просто… безделници?

Хикикомори в превод от японски означава „уединение“ . С този термин в страната на изгряващото слънце нарича новото социално явление, станало популярно сред подрастващите и младежта. През последните няколко години са зачестили случаите, когато младите хора решават да водят аскетичен начин на живот, доброволно обричащи се на затворничество в четирите стени на собствената си стая. Сега хикикомори придобива мащаб на епидемия, тъй като повече от един милион души са избрали този жизнен път!
Хикикомори не се нуждаят практически от обучение, успешна кариера, приятели, възлюбени и даже от родители! Ако трябва да сме точни - от нищо и от нико! Всичко, което формира тяхната сфера на интереси, е Интернет, а много рядко „се потапят“ в света на книгите или телевизията. Те рядко възприемат собствената си асоциалност като проблем. За много от тях възниква органична потребност да се изолират от заобикалящия ги живот: едни се потапят в своите увлечения, а други се опитват посредством усамотяване да решат собствените си психологически проблеми.
Историите на живота на много тинейджъри-хикикомори си приличат. В мрежата може да се срещнат разкази за 17-годишно момче, което от 3 години не е излизало на улицата. Преди това е ходело на училище, но отношенията със съучениците не са били добри. Веднъж, прибирайки се от училище, се затворил в кухнята, а родителите на обърнали особено внимание на това. От този момент повече и не излязал. Майка му 3 пъти дневно му оставя храна до врата и родителите с рабиране се отнесли към жизнената позиция на сина си… Просто си изградили нова кухня!
Подобно доброволно изгнанничество определят не толкова като психологически, колкото като социален феномен. В японската култура самотата никога не се е възприемала като нещо противоестествено за човешката същност. До 19 век и страната е била доста затворена за западната култура, свят и история, а във фолклора на всякъде присъстват темите за уединение и аскетизъм. Много хора са склонни и в съвременните хикикомори да виждат отшелниците от миналите епохи и хора, които доброволно се отдалечават от суетата на съвременния живот!

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics