ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 14 май 2012 г.

Фулгуритите - това са вкаменени мълнии...

Както е известно, мълниите са огромен електрически заряд, носещ огромна енергия и температура (около 50000 градуса). Когато такъв заряд удари в земята, се образуват фулгурити – разтопени песъчинки, които са се превърнали в стъклена тръбичка. Те са кухи отвътре и са много крехки.
Макар че мълниите не са рядкост , фулгурити се намират доста рядко. Най-често ги откриват в пустинята и пясъчниците. Ако в момента на удар на мълнията земята е била много влажна, фулгуритите се получават разклонени и приличат на корени на дърво.
Дължината им е различна - от няколко сантиметра, до няколко метра. Един от най-дългите е с дължина повече от 3 метра, а диаметърът в основата му е 8 см. Намерен е в Ню-Джърси(САЩ). Бил много крехък и когато го изкопавали, се разчупил на много парченца. Установено е, че най- дългите „вкаменени мълнии“ навлизат в земята до повече от 5 метра.
През 1966 година в Шотландия намерили фулгурит, чиято възраст е 250 милиона години. Бил толкова дълъг, че учените не могли да го откопаят напълно, за да го измерят. Навярно в миналото мълниите са били много по-мощни, щом са могли да оставят след себе си такъв огромен отпечатък…

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics