ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 13 май 2012 г.

„Сутрешна слава“ – едно уникално и рядко красиво природно явление

Уникално място, където нищо не е такова, каквото е на другите места - това е Австралия! Там може да се видят уникални и красиви пейзажи, живеят животни, каквито няма никъде по сета, и където дори природните явления са уникални! Например облаците на „ сутрешната слава!“...
Става въпрос за едно много рядко и много красиво природно явление което представлява формиране на изключително необичайни облаци. По форма те наподобяват тръби, които са се „опънали“ по цялото небе. Образуват се на много малка височина(понякога на 150-200 метра), но най-често - на около километър. Диаметърът на тези „тръби“ не е голям, но на дължина може да достигат до 1000 километра.
Обикновено облакът е един, но има случаи, когато едновременно се образуват няколко „въздушни тръби“. А когато такива „тръби“ се носят по небето със скорост 60км/ч, у човек възниква усещането, че е попаднал в някакъв научно-фантастичен филм за природата на непозната планета….
Тази толкова причудлива форма на облака се дължи на това, че въздухът преди него се движи нагоре, а въздушният поток зад него се стреми надолу. Този кръговрат сякаш го завива и му придава формата на цилиндър, и дори го принуждава да се върти в кръг.
Изследователите на „Сутрешната слава“ предполагат, че явлението е много опасно и може би представлява нещо като „дремещо“ торнадо. Може и да имат право, тъй като явлението обикновено се съпровожда с крайно нестабилно време: силни пориви на вятъра понякога прерастват в голямо вълнение и внезапни промени на налягането на повърхността….
И още нещо: единственото място, на което може да се види тази красота, е австралийският залив Карпентария.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics