ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 3 май 2012 г.

„Цъфтящите“ камъни - гости от пустинята

Литопсите са уникални растения и често ги наричат „живи камъни“, защото когато не цъфтят, трудно може да бъдат видени сред камънака. Те са открити през 1811 година от английския ботаник Бурчел, когато пътешествал по пустинната област Кару. Веднъж, за да отпочине, седнал до купчина камъчета, а когато се загледал, сред тях открил растения, които по форма о рисунък много напомняли камъчетата. Така бил открит литопс турбиниформис.
Думата „Литопс“ е призводна от две гръцки думи : „lithos“ - камък и „opsis“ - изглежда. Оказва се, че „литопс“ означава „изглеждащо като камък“. Всъщност - доста точно ….
До момента са известни 37 вида литопс. Растението е разпространено не само из пясъчните и каменисти пустини на Южна Африка, но и в Намибия, Ботсвана и ЮАР.
Надземната част на всяко растение представлява две сраснали дебели листа, разделени от плитка цепка, от където се появява цветна пъпка и нови листа.
Литопсите са доказателство, че дори и при най-непригодните за живот места, той продължава да съществува, а красотата му е много по-ярка, отколкото на всяко друго място….

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics