ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 28 април 2012 г.

Интересна информация за гъбите

Eгипетските фараони вярвали, че гъбите притежават магическа сила и е възможно и да е така. Формират цяло царство и често се асоциират с нещо мистично и непонятно. И сега - малко факти:
1. Гъбите не се отнасят нито към растенията, нито към животните. Дълго време учените са ги причислявали към растителния свят. Само че след внимателно обследване открили, че са по-близко до животните, отколкото до растенията. Но пък гъбите нямат стомах, за да бъде храносмилането им като при животните. Те се отнасят към отделно царство - царството на гъбите.
2. Гъбите живеят за сметка на другите. За да получават хранителни вещества, те трябва да поглъщат храна от други източници. Трябва да растат заедно с други организми за обмен на хранителни вещества, които могат да бъдат както полезни, така и паразитни. Например, някои гъбички може да заразят растения, животни и дори други гъби. Като примери за гъбични заболявания при хората може да се посочат микозата и трихофитията. Когато са в симбиоза с растенията, последните ги снабдяват с минерални вещества в обмена на въглехидрати, както и с други вещества, които гъбите не могат да си произвеждат.
3. Ние ядем гъби всеки ден. Дори и без да подозираме, използваме ежедневно гъбни продукти. Така например дрождите, които се отнася към групата на гъбите, се използват при приготвянето на хляб, вино и бира. Лекарствата, които са получени от гъби, лекуват и предотвратяват отхвърлянето от организма на присадени органи.Също гъбите прорастват в огромни количества при производство на ароматизатори за приготвяне на храни, витамини и за ферменти, използвани за отстраняване на петна. 454-б
4. Гъбите са важни за екологията. Те наистина имат важна екологична роля - разлагат органичните вещества и връщат хранителните вещества в екосистемата. Те преработват органичните вещества на гниещата дървесина и на тревните площи. Много растения се нуждаят от гъбички, за да оцелеят , тъй като гъбичките изолират от почвата минерали и вода за растенията, а в същото време растенията ги снабдяват със захарни съединения.
5. Съществува огромно количество гъби В света съществуват около 1 милион видове гъби, започвайки от огромните гъби Termitonyces titanicus, с ширина повече от 1 метър, до микроскопичните плесенни гъбички Penicillium notatum, от които се добива пеницилин. Само че до този момент са регистрирани само 10% от гъбите.
6. Гъбите укрепват имунната система. Гъбите( естествено, ядивните) имат забележителната способност да укрепват отслабналата имунна система. Освен това са в състояние да обуздаят прекалено активната имунна система, какъвто е случая с автоимунните заболявания (артрити, алергии). В китайската традиционна медицина гъбите се използват като универсално средство при много болести, като се започне от кашлица и се стигне до импотентност.
7. Гъби и витамини . Гъбите, както и хората, когато са под въздействието на слънчева светлина, могат да изработват витамин D, важно хранително вещество за организма и костите. Освен това гъбите са единствените, не отнасящи се към животните, които са източник на B12.
8. Гъбите - „месо за вегетарианци“. Съдържат глутамат, свободни аминокиселини и рибонуклеотиди, и затова ги нарекли „месо за вегетарианци“. Могат да придават пикантен вкус на храната.
9. Най-отровната гъба Повече от сто са гъбите, които могат да убиват. Бледият гмурец е една от най-опасните отровни гъби в света. Тя е известна с това, че е станала причина за най0голям брой смъртоносни отравяния, в сравнение с всички други гъби.
10. Гъбите ни правят по-добри. Изследователи от университета "Джонс Хопкинс" са доказали, че хората, използващи халюциногенни гъби в правилни количества, могат да извлекат дълготрайна полза. Последните изследвания са показали, че тези гъби мохат да Ви направят по-спокойни, щастливи и добри.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics