ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 19 април 2012 г.

Интересна информация за бонбоните



За пръв път бонбоните са се появили в Египет. Тъй като захарта тогава още не е била известна, вместо нея употребявали фурми и мед. На Изток правели бонбони от бадеми и смокини, а в древния Рим варели ядки и маслодайни семена, и ги засипвали със сусам. В Русия също са правили нещо подобно на бонбони, но от кленов сироп, меласа и мед.



Най-несправедливо обвиняваните бонбони са шоколадовите. В Европа през XVI век, по време на така наречената „шоколадова лудост“, на шоколада били приписвани магически и лечебни свойства. Очакванията, естествено, не се сбъднали, и тогава започнали да го смятат за източник на буквално всички беди. Една млада жена писала на приятелката си: „Съветвам те, повече да не ядеш шоколад. Моя позната го е яла по време на бременност и родила съвсем черно бебе…“



Немските психолози смятат, че най-романтичните бонбони са тези, с ягодово сладко. Всъщност, решителните хора предпочитат шоколадови бонбони с вишна, срамежливите с орехи, а творческите - с кокос.



В началото на XIX век даже най-богати и благородни дами дискретно криели в чантичките си бонбони. Това непристойно поведение се обяснявало много лесно: не са съществували фабрики за бонбони и за всяко официално тържество всеки сладкар ги правел по собствена рецепта, която пазел в най-строга тайна.


Най-известните бонбони са пралине. Те са били изобретени през 1663 година . Готвач ги е приготвил специално за френския посланик в Германия. И до днес тези бонбони държат рекорда по продажби в Германия и Швейцария.


Компанията за хранене „Мастер фуд“ е произвела най-голямата кутия шоколадови бонбони, предназначена за световно кулинарно шоу. В кутията, с дължина 2,5 метра и ширина 1,5 метра, са били подредени 800 бонбона…



Най-големият бонбон е с формата на мече, с прозвище Хаджи Бой. Височината и е 1,68 метра и е с тегло 633 килограма. Изработен е във фирмата за сладкарски изделия Gummi Bear Factory. За отливането на мечето е била доставена специална форма с тегло 4 тона. Формата е напълнена с фруктова маса, която съхнала около 2 седмици, след което мечето било извадено и полирано до блясък.


Най-космическите бонбони са Чупа-Чупс. Това, всъщност са близалки, изпратени на космонавтите на руската станция „Мир“ през 1995 година. Има запис на космонавтите с тези близалки, и това. Всъщност са единствените бонбони в света, известни не само на Земята, но и в Космоса



Най-необичайните бонбони в света са финските. Финландците ги правят кисели(без сладък привкус), солени (за бирата) , и даже с вкус, наподобяващ нефт!


Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics