ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 април 2012 г.

Усмихващи се скелети в хилядолетно гробище в Наска

В древно гробище на 30 километра на юг от град Наска, в Перу, лежат останките на древни хора, погребани по особен начин.



Това, всъщност , се явява едно от най-древните гробища на света.
В открити гробове лежат както незначителни човешки останки, така и цели човешки скелети.Черепите изкосо „гледат“ на прелитащите покрай тях мотоциклетисти. Скелетите се намират в онези ужасни пози, в които са били умъртвявани преди хиляда и повече години. Съществуват легенди , че това място за погребения в Южна Америка е населено с призраци, душите на които не могат да намерят покой…



Гробището Чаучила било открито през двадесетте години на миналия век. Не е установено от кога е започнало
да функционира, но има свидетелства за неговото използване през 200-ната година от нашата ера. Етапите от време, когато това място е използвано според предназначението си, не са точно установени, но това го прави още по-интригуващо….



За съжаление и на мъртвите в това перуанско гробище не са позволили да почиват спокойно. През всичкото време - от откриването му до наши дни гробището е било осквернявано, гробовете били разрушавани, а околната среда - замърсявана.



Не се знае какво е станало с грабителите, но перуанските власти са приели закон за защита на гробищата през 1997 година. През времето на възстановяване на гробището успели да намерят множество предмети от бита и останки от умрелите, и успели да ги върнат на законните им места.





Всички скелети са учудващо добре запазени. Обърнати са с лице на изток и са в седнало положение, като изглеждат, че чакат с гости. Удивително е, че на главите на тези отдавна починали хора, все още има коса, а при някои – даже и с парченца кожа.


Макар че условията там са естествено сухи, подготовката за погребение се състояла от редица специални обработки на тялото. Нанасяли върху тялото слой смола, а след това тялото бивало украсено с бродирана памучна завивка. Чак след това било поставено в специални хранилища, изработвани от кирпич и тиня. Учените предполагат, че специално тънкият слой от смола препятствал попадането и развитието на насекоми вътре в тялото.



Културата на Наска е процъфтявала в периода между 100 и 8стотната година от н. е. Те са открили множество забележителни занаяти, включително керамиката и текстила. Някои от техните нововъведения - например подземните водопроводи, работят и до днес.






Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics