ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 3 април 2012 г.

Най-необичайни гробища на планетата

Още Бенджамин Франклин е казал, че в света не можем да бъдем уверени в нищо, освен в неизбежността на смъртта и данъците. Обикновено хората се стараят да извършат всички необходими ритуали и обряди, свързани със смъртта, и това са така наречените траурни церемонии и помени.
Церемонията за погребване на починалите е стара, колкото и самата цивилизация, но в различните региони се забелязват доста различия в нейното провеждане. Много култури и религии възприемат гробищетто като най-подходящото място за съхранение останките на починалите. Точно там се извършват съответните церемонии.
Само че има и такива необичайни гробища, които са станали туристическа забележителност. Появил се е така наречения „тъмен туризъм“, чиято цел е посещението именно на такива места….
И така - най-необичайните гробища на планетета:



Погребалните скали
Те са разположени на остров Сулавеси в Индонезия. Местните племена се придържат към своите традиции, според които смъртта е най-важното събитие живота на човешката душа. В племето тораджи е прието много богато да се прави обряда на смъртта, защото покойният много дълго ще чакат преминаването си в отвъдния свят.Тъй като за тях земята е свещена, своите съплеменници те погребват в скални пещери.




Висящите ковчези
Местонахождението им е остров Лузон на Филипините. Тамошните племена много трепетно се отнасят към ритуала на погребението. Според местните традиции хробът се разполага някъде горе, и колкото по-високо, толкова по-добре, тъй като тогва духът се намира по-близо до небето. Там всеки си приготвя мястото, на което ще бъде погребан, приживе…



Потъналото гробище
Разположено е във Филипините, на остров Камигуин. Всъщност, става дума за християнска традиция за погребение и хората са били погребвани в земята, но това гробище е било залято. Това се е случило след изригване на вулкан през 1875 година, когато не само то, а и целия град се е оказал под вода.



Веселото гробище
По начало гробищата са място на скръб, но на предприемчиви хора им грумнало да направят от тях място за развлечение. Такъв е случая в Сапанта – Румъния. Селото е станало известно благодарение на местния резбар Стан Йон Петраш, който по необичаен начин е намерил приложение на своя занаят. Всеки надгробен камък е изрисуван и оцветен, а епитафиите са написани под формата на шеговити стихчета върху дъбови кръстове, които украсяват самите паметници. За пръв път такъв кръст е бил поставен там още през ч935 година. За възникване на такова гробище е способствал факта, че даките, древните предци на румънците, са смятали смъртта само за освобождение на безсмъртната душа. Смъртта за тях е била тържествено и радостно събитие, в очакване на по-добър живот.
Сега това място е влязло във фонда на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.



Костница
Намира се в Кутна гора – Чехия. През средните векове хората са мечтали , след смъртта си да почиват в Святата земя. През XIII век един абат донесал от Голгота земя, която по-късно разпръснали и на това място направили гробище. Когато то се препълнило, всички кости били извадени и струпали на едно място. По-късно последователи направили от това своеобразно произведение на изкуството.



Мост към Рая
Може да се каже, че то е едно от най-необичайните, тъй като се явява един вид път към вечността. Намира се в Мексико – Ишкарет. До голяма степен то е символично. В основата на неговото устройство грегорианския календар – седем тераси(броя на дните в седмицата), с по 365 гробници(колкото са дните през годината) а, стълбището към главния входа е с 52 стъпала - това, всъщност, е броят на седмиците през годината. Освен това, всяка гробница е уникална, защото е изградена от различен материал. В този гробищен парк има копия на известни катедрали, а също и гробници с форма на диван или легло с възглавници.



Статуи на Дзидзо (Jizo)
Тук става въпрос не за обикновено гробище, а по-скоро за място на скръбта, което се намира в Токио. Там се постваят статуи на божеството Дзидзо, покровител на неродените деца . Според местните вярвания душите на такива деца отиват направо в ада, тъй като са причинили голяма скръб на своите родители. Божеството Дзидзо може да облегчи тяхната участ.



(Следва)

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics