ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 17 март 2012 г.

Double Eagle - най-скъпата монета в света



Предпоставка за появата на 20-доларови златни монети станало откриването на нови залежи злато в Калифорния, и последвалата „златна треска“. Гравьорът Джеймс Лонгекр разработил дизайна на две нови монети – златен долар и 20 долара. Изображенията на лицевата страна на тези монети си приличат.
В края на Гражданската война в САЩ, във връзка с изострилите се религиозни чувства на много американци, изгубили роднини или уморени от военните лишения, на 3 март 1856 година бил приет закон във връзка с който всички сребърни монети с номинал повече от 10 цента и златните- повече от 3 долара, трябвало да съдържат девиз“Вярваме в Бога“. От 1866 започнали да се секат монети с девиз на обратната страна.
През 1877 година се появил трети тип монети. Гравьорът Чарлз Бербер направил неголеми промени в изображението на Свободата и белоглавия орел. Освен това номиналът «TWENTY D.» бил заменен с «TWENTY DOLLARS».

1849—1907
Дизайн на новия тип монети бил разработен по личното разпореждане на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт от известния американски скулптор Аугуст Сейнт Годенс. Първите отсечени монети се отличавали с релефни изображения, датировка с римски цифри и отсъствие на девиза «IN GOD WE TRUST». Пускането на „безбожните“ монети било преднамерено, тъй като Рузвелт смятал споменаването на думата «GOD» върху монетите за светотатство. Но пък поставянето на девиза «IN GOD WE TRUST» върху златните монети с номинал повече от 3 долара било регламентирано с монетния акт от 1864 година. Няколко членове на Конгреса настояли да се прекрати пускането на „безбожните“ монети.
През 1933 година, във връзка с икономическата криза, наречена „Голямата депресия“, в САЩ били принудени да се откажат от златномонетния стандарт. Златните монети подлежали на извеждане от оборот и претопяване. Отсечените малко по-рано 445 500екземпляра били претопени.

1907—1933 (с прекъсвания)
20 монети от емисията 1933 година все пак оцелели. Всички те били откраднати от монетния двор и придобити от бижутера Израел Свит. С 9 от тях той се разделил, продавайки ги на частни колекционери, един от които бил края на Египет - Фарук. Продажбата на толкова редки парични единици не можело да остане незабелязана и с усилията на спецслужбите на САЩ тези монети били конфискувани( с изключение на екземпляра , попаднал у краля на Египет). През 1991 година британецът Стивън Фентън успял да се сдобие с този екземпляр, който също бил конфискуван от Спецслужбите на САЩ. Последвал дълъг съдебен процес и в крайна сметка съдът постановил да се продаде монетата на търг, а получените пари да се разделят между Хазната на САЩ и Стивън Фентън. Монетата била продадена през 2002 година на анонимен колекционер за $ 7 590 020. През 2002 година у наследниците на Израел Свит били открити още 10 екземпляра 20-доларови монети от 1933 година, които били конфискувани и поставени във Форт Нокс(сградата на златния резерв на САЩ)

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics