ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 15 март 2012 г.

Стоунхендж създава звукови миражи

Стивън Уолер, изследовател от САЩ с рядката специалност археоакустика, е изследвал акустиката на известния Стоунхендж, построен в Южна Англия преди повече от пет хиляди години. Той установил, че от акустична гледна точка това място е доста сложно – гигантските камъни, от които е изграден Стоунхендж, са в състояние да създават удивителни звукови илюзии, които даже могат да бъдат наречени акустични миражи.
Ако в центъра на съоръжението застанат двама музиканти и започнат да свирят на тромпети, то наблюдател, които обикаля, в определени места ще констатира почти тишина - звуковите вълни , отразяващи се от камъните, се потискат на определени места и гласовете на тромпетите почти затихват.
Изхождайки от тези факти, Уолер създава доста противоречива хипотеза, според която всъщност точно така е било замислено това „място“ от първите си строители. Като доказателство за това той привежда факта, че каменните кръгове в древна Британия се наричали именно така - „камъни-тръби“( piper stones). Освен това той говори за древна британска легенда, според която Стоунхендж е възникнал от момичета, които две магически тръби зовели да танцуват в полето, а след това ги превръщали в каменни стълбове.
В интерес на истината Уолер не твърди, че този мит е истина, но намеква, че без фокуса с тръбите в началото не е могло да се мине. Освен това е убеден, че през първите дни на Стоунхендж неговите посетители са попадали под влиянието на акустичните миражи по време на своите религиозни церемонии и са ги считали за мистични звукови създания на каменния кръг.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics