ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 4 февруари 2012 г.

Съкровищата на остров Кокос - I част



Кокос e изгубен в Тихия океан остров с вулканичен произход, разположен на 500 км от Коста Рика, и влиза в състава на тази латино-американска страна. Общата площ на този най-голям необитаем остров в света e 25 квадратни километра. За него е характерна фееричната природа на тропиците, непроходими джунгли, множество планински водопади и планини, които се извисяват над океана. Най-високият връх на този остров носи музикалното име Иглесиас.
На острова има само два големи залива, в които плавателни съдове може да акустират: Чатхем на североизток и Уофербей - на северозапад. Благодарение на своя растителен и животински свят, остров Кокос се намита под защитата на ЮНЕСКО. Трудно е да си представим, че някога точно на този остров са кипели сериозни страсти.

Първият европеец, стъпил през 1526 година на този остров, бил испанският мореплавател Хуан Кабесас, представител на търговската къща на Севиля. Испанците, а по-късно и французите са го нарекли Черупчестия остров. Названието просъществувало във времето и станало известно.
Испанската монархия сметнала, че този загубен в океана остров не е особено важен в стратегическо отношение и го оставила, така да се каже, на „свободно плаване“, а той се оказал право в ръцете на пиратите. Следващите две столетия станали един много вълнуващ период в историята на Кокос. През този период той станал пиратска база за тези, които активно „действали“ в околните води.
Пиратите използвали острова като място, от което можели да се снабдят с прясна вода и дървесина за поправка на плавателните съдове. Но най- важното за тях било, че на Кокос можело надеждно да скрият заграбените съкровища. То сущото време остовът придобил славата на „пиратски сейф“. Много историци смятат, че и до сега дебрите на острова крият златни кюлчета и произведения на ювелирното изкуство, надеждно скрити от пиратите . Те оценяват съкровищата на стойност мецду 10 и 60 милиона долара.
От края на XVIII век историята на острова рязко изменила своята посока и остров Кокос станал китобойна база. ! В края на XIX — началото на XX век били направени два неуспешни опита за намиране на някакво приложение на острова отначало като място за настаняване на затворници, а след това била установена селскостопанска колония. И двата проекта претърпели неуспех: прекалено далече се намирал този остров от континента и прекалено трудно живеели хората в неговите влажни тропически гори.
Систематично изследване на флората и фауната на острова, неговото изскедване и картографиране, започнали от края на XVIII век. Само че през първата половина на XIX век учените мъже били сменеи от хазартни търсачи на пиратски съкровища и нашествието на подобна публика продължава и до днес. През това време на остров Кокос са пребивавали около 300 големи и малки експедиции, но нито една от тях не е успяла да постигне успех. Последната е била под ръководството на Джон Ходжест и Леонел Паченко през 1992 година, но резултатът е отново нулев.
Поради известността на острова, законодателството на Коста Рика задължава въоръжените и сили да охраняват още ненамерените съкровища. Когато към Кокос се насочва поредната експедиция, тя обезателно работи в съпровода на военните , като при това последните се намират изцяло на разположение на търсачите на съкровища.
Един от най-известните пирати , британецът Хенри Морган, се твърди, че е оставил съкровище на острова през втората половина на XVII век. През 1668 година, той завладял пристанището в Панама, където златото от колониите очаквало изпращането си за Испания. В продължение на скедващите 3 години трофеите на Морган се попълнили от още две държави. Възмущението на Испанците било безкрайно: правителството на колониалната империя се обърнало към английския крал Карлу II с молба да накаже пиратите. Но Хенри Морган акуратно платил данъците за заграбеното имущество и затова кралят го направил рицар на Британската империя и го назначи отначало за командващ на военноморските сили на Ямайка, а по-късно – за вицегубернатор на този остров.
Само че до краля достигнал слух, че Морган дели далеч не всичката плячка, а по-голяма част от нея криел на остров Кокос. Карл II извикал в Лондон известния пират и се опитал да научи от него истината за съкровищата, но Морган убедително се оправдал пред монарха. Пиратът умрял през 1688 година, но и до днес въпроса, дали е оставил на остров Кокос съкровище, си остава без отговор….
(следва)

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics