ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 1 февруари 2012 г.

Кораби от бетон - нима е възможно?...



Колкото и да изглежда странно, корабостроителите са използвали железобетон за своята дейност! Той е бил патентован още през 1848 година от френския изобретател Жозеф Моние. Само след още 8 години, на световното изложение в Париж, пред публика е била показана увеселителна лодка , направена от железобетон. Автор на това изобретение бил французинът Джозеф-Луис Ламбот.
През последвалите години от железобетон европейците и американците правели платноходи и лодки с гребла, макар и в неголеми количества.







Истинска революция в това отношение направил норвежкия инженер Николай Фегнер, който през 1917 година създал първия самоходен морски съд от железобетон, когото нарекъл „Namsenfijord“. Американците построили подобен товарен кораб („Faith“) година по-късно. Всъщност, през годините на Втората световна война в САЩ били построени 24 железобетонни плавателни съда и 80 шлепа.



Оказало се, че тези съдове не могат да се конкурират със стоманените при търговските превози на стока. В крайна сметка железобетонът получил приложение главно при строителството на нефтени платформи и плаващи нефтохранилища. През 1975 година за съхранение на изгорелите газове бил построен железобетонния танкер „Andjuna Sakti“, който се използва в Яванско море.


















Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics