ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 17 февруари 2012 г.

Планина Воттоваара - едно от най-загадъчните места на Земята - 2



Koй, кога и защо е поставил тук тези камъни? Предмети, които биха дали възможност за някакво датиране, не са намерени и до сега. Геолозите да пробили дупка в дъното на езерото, което е в средата на амфитеатъра и взели образци от почвата. Анализите показали наличие на голям слой фосфор, образувал се за ограничен период от време. Една от версиите за „фосфорната аномалия“ са многобройните актове на жертвоприношение до сейдовете, в резултат на което са се появили струпвания на животински кости. Възможно е и самото название - Смърт планина, да е свързано с многобройните кървави жертвоприношения. Обикновено такива обекти се отнасят към саамските традиции. Но, както предполага карелският археолог Марк Шахнович, комплексът на Смърт-планина , по всичко личи че е много древен и влиза в комплекса от мегалически съоръжения, въздигнати по европейското крайбрежие на Атлантика през бронзовия век от Испания до Норвегия. Всички останали догадки в момента остават само сферата на хипотезите. Например има версия, че възрастта на комплекса е около 2000 години, а идеята за неговото изграждане на северните племена на хипербореите - жители на древната северна страна Хиперборея.



Не малко загадки е хвърлила на учените една от най-поразителните тамошни находки - „стълба в небето“. Така са нарекли неизвестно от кого и кога изсечени в скалите тринадесет стъпала, завършващи с дълбока клисура. Археолозите с цялата си отговорност заявяват: у племената, обитаващи тези територии просто не е съществувала „идея за стълбата“, както у други племена не е съществувала „идеята за колелото“. Въпросът изкуствен или естествен е произхода на тези стъпала, още не е намерил окончателно решение. Опитвайки се да разберат замисъла на древните архитекти, учените съставили план на месността на комплекса. Само че на листа не се забелязвала ясна фигурална композиция - например кръгова, спирална или квадратна. А различната възраст на камъните показва, че е възможно комплексът да се е формирал доста продължително време. По-скоро във Воттоваара съществува грандиозен, нямащ аналог в световната култура култов комплекс, където, в течение на столетия били извършвани жертвени обряди.










По думите на Марк Шахнович , изследователите определят две линии на саамските вярвания: култ към сейдовете като покровители на занаятите ( сейдове от зооморфен вид) и култ към предците (сейдове от антропоморфен вид). Интересно е, че поклонението на саамите пред сейдовете е имало приложение до 10-те години на ХХ век. Това може да означава, че формирането на комплекса е могло да продължи чак до това време.
Не по-малко интригуващ е и друг въпрос : защо точно Воттоваара е била избрана за място, най-подходящо за ритуални тайнства? Оказва се, че докато там учените провеждали изследвания в продължение на няколко години, слухът за тайнствената планина бързо се разпространил сред любителите на всичко необичайно. Самодейните експедиции се нареждали на върволица. Сега най-честите гости там са екстрасенсите. Веднъж годишно на планината традиционно се събират най-авторитетните магьосници и вълшебници от цяла Русия. Какво ги привлича на това място? Участниците в тези сбирки твърдят, че на никое друго място не усещат толкова близък контакт с космоса. Според екстрасенсите енергетиката на това място е необичайно висока и подхранва техните вътрешни сили като мощен акумулатор. Те наричат Воттоваара „акупунктурна точка“, чрез която планетата, сякаш от антена , осъществява енерго-информационен обмен с космоса. Да се провери това е доста сложно. Всъщност, не е изключено и древните обитатели на тези места не е изключено да са знаели за необичайните свойства на планина Воттоваара и затова, когато пред тях изникнал въпроса , къде трябва да се намира „страната на жертвените идоли“, не се наложило дълго да размишляват. За съжаление до момента там не са правени сериозни изследвания. Кой знае - може би измерването на радиационния фон и електромагнитното излъчване биха помогнали да се обяснят ставащите там странни явления. Слушайки разказите на хората, които са били там, човек непрекъснато се удивлява. Много отбелязват аномалното въздействие на планината върху механизмите и електронната апаратура, и даже върху човешкия организъм. В отчетите на няколко експедиции може да се намерят не малко описание за това, как се наблюдавало едновременно спиране на часовниците на няколко от членовете на експедицията; цифровите фотоапарати изведнъж се оказвали препълнени, на някои изследователи започвало кръвотечение от носа, а хора с часове не можели да стигнат до добре видима цел….Може би времето ще покаже, кakва е истината….

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics