ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Планина Воттоваара - едно от най-загадъчните места на Земята - 1



Тя се намира на западно-карелските възвишения, а нейният най-главен връх е с височина 417 метра над морското ниво.
Планината Воттоваара е комплекс от каменни съоръжения, известни под названието „сейдове“ – висящи или летящи камъни. Мащабът на комплекса поразява въображението - повече от сто големи и малки камъни образуват сложна система от геометрични фигури и лабиринти. Размерът на комплекса значително превишава всички открити на територията на Европа и Скандинавието култови съоръжения.
До този момент любопитни изследователи може да намерят в глухите ъгълчета на тайгата на Крелия паметници, които не се вместват в представите на съвременния човек. Един от тези паметници е комплекса на планина Воттоваара. Тази планина в Карелия в представите на суеверните хора е място , в което са съсредоточени злите сили, а и е мост към друг свят. Там растат уродливи дървета, почти отсъства фауна и езерата са мъртви. Едно от названията и сред народа е: Смърт-планина



Планина Воттоваара е най-високата точка на Западно-Карелските възвишения 417,3 метра над морското ниво, и най-близкото населено място има малко повече от 30 километра. Преди около 9 хиляди години на мястото, където сега се намира планина Воттоваара, е станало силно земетресение, в резултат на което са се образувал гигантски провал на земни пластове. Така в центъра на планината възникнал естествен амфитеатър, осеян с малки езерца и скали. Карелските учени смятат, че Воттоваар е уникален геологически паметник. Оказва се, че е не само геологически. През последните години Смърт-планина е станала място на поклонничество на последователите на различни мистични направления, претендиращи, че това място е съсредоточие на злите сили и мост към друг свят.
Склоновете на планината представляват каменни тераси, покрити с мъх. Бор и смърч се редуват с отсечени дънери и следи от горски пожари. Върхът е скално плато, тук-там покрито с дървета с причудливи форми и височини. Например, старите, сто и двеста годишни борове там са не по-високи от два метра. Когато пък се погледнат тамошните брези, сякаш някаква неведома сила специално ги е стягала и завивала.



На върха на Воттоваара , на площ примерно от 6 квадратни километра, се намират примерно около 1600 камъни, подредени по някакъв мистериозен начин. Учените предполагат, че това е някакъв древен култов комплекс. Камъните на Воттоваара смело може да бъдат наречени сейдове.
Сейдът е култов камък - речен или парче от скала, изкуствената постановка спрямо околната среда на който е очевидна - т. е. има явни признаци за външно въздействие. Най-плътна е концентрацията на камъни-сейдове е на най-високата точка на Воттоваара , а също и по склоновете на амфитеатъра. Камъните се разполагат предимно на групи от два до шест броя. Някои големи камъни, теглото на които достига примерно до 3 тона, са поставени на „крачета“, тоест, поставени са на няколко по-малки камъка. Болшинството камъни лежат по бреговете на древни водоеми или по свлачища. Сейдовете много хармонично се вписват в релефа на планината –приказен, яростен хаос след древното земетресение.
(следва)

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics