ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Третата тайна на Крим – Чуфут-Кале



В Крим е разпространена легендата за древния пещерен град Чуфут-Кале, разположен в планините на Бахчисарай, направен от хан Тахтамиш по време на Златната орда. Ханските мазета били пълни със злато, но главното съкровище била младата красавица Джанике. В един момент градът бил обсаден от врагове и жителите дълго се съпротивлявали, докато свършила водата и неутолимата жажда започнала да покосява хората. Джанике узнала за страшните мъчения от момче-пастирче, рискувало да влезе в харема на Тахтамиш. Момчето разказало, че има вода в малка цепнатина, от която може да се утоли жаждата на всички, но в нея би могла да пропълзи само Джанике. Цяла нощ красавицата и пастирчето носили вода в града, а на сутринта сърцето на Джанике не издържало, и спряло завинаги. Но жителите могли да издържат обсадата, и града устоял.



Никой дори не могъл да предположи, че известната легенда всъщност разказва за реални събития. Дългите проучвания позволили да се предположи, къде именно се намира легендарния кладенец.
През 1998 година археолози разкопали засипан кладенец, намиращ се на южната стена на Чифут – Кале. Резервоарът се вдъкбава в скалите повече от над 40 метра. По време на археологическите разкопки били разкрити подземия с ходове и помещения, които служили като хранилища за събиране на вода от подземен източник.









Въпреки че изводите се налагат сами по себе си, хидрогеолозите са уверени - подземието е било изградено със съвършено други цели. Изхождайки от разположението на древния град(той се намирал в „място на силата”), възникнала хипотеза за това, че намерената система от съоръжения е концентрирала енергията на земята.
Несъмнено интересът към информацията , разкриваща тайните на Кримския полуостров, е бил голям. Дали има още нещо, което не е станало достояние на читателите, времето ще покаже.....

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics