ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 17 януари 2012 г.

Най-умните животни на планетата -1

Ние, хората, мислим че сме най-умните. Имаме сложен език, умеем да правим небостъргачи и музеи, в които поставяме своите достижения. Но колкото повече научаваме за животинския свят, толкова по-добре разбираме, че и нашите съседи по планета съвсем, ама съвсем не са глупави…



Мисловните способности на шимпанзетата и другите примати вече отдавна са оценени по достойнство, но „първенците“ измежду другите представители на планетата съвсем не са малко.

Свинете




За сведение: свинете са най-умните домашни животни на планетата. По ниво на интелект може да се сравняват с кокошките и кучетата, но по способност да решават сложни задачи значително ги превъзхождат. Например те лесно разбират, как „действа“ огледалото, а и нещо повече - започват да изучават как се отразява отразената реалност на предмета за хранен. Само че изследователите не могат да кажат, разбират ли свинете, че в огледалото виждат самите себе си, и дали може да бъдат поставени редом с маймуните, делфините и други видове, успешно преминали теста за самоидентификация.
Още през 1990-те години бил проведен следния експеримент: научили ги, как да преместват курсора на екрана, и им показали няколко драскулки. След това на грухтящите поставили задача: да преместят курсора към драскулките, които са видели първия път. И какво мислите че се получило? Свинете се справили с теста също толкова бързо, както и шимпанзетата…

Октоподите



Ако свинете са най-умните домашни животни, то октоподите са гениите сред безгръбначните. Да намерят изход от лабиринт и да решат някои проблеми за тях не е никаква трудност. Октоподите имат както краткосрочна, така и дълговременна памет. Те могат да отварят буркани, да се пъхат в тесни отвори , както и да „бягат“ от клетка в клетка, за да намерят храна. Освен това може да бъдат научени да разпознават различни геометрични фигури. Има и още нещо: октоподите умеят да играят, а това е вече признак за високо развит интелект. Изследователите са забелязали, как октоподите пускат пластмасова бутилка или играчка в струя изкуствено създавано течение в аквариума си, а след това ги хващат. Даже могат умно да използват онова, което за другите може да изглежда боклук. Ако получат парчета от кокосов орех, те си правят от тях укритие.
(следва)

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics