ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 30 декември 2011 г.

Датата за края на света е спомената във втори Календар на маите



Краят на света изглежда предсказан от древните племена на маите и датата му е 21 декември 2012 година, и това не дава покой на паникьорите - в крайна сметка остава около година! Страхове се насаждат и от издателите, които пускат книги с плашещи заглавия: „2012: Завръщането на Кетцалкоатъл”, "Апокалипсис 2012 година: научно изследване на края на цивилизацията". Много хора са наистина изплашени, защото свързват завършването на календара на маите на конкретна дата , с края на света. Дори в Google са публикувани до момента 4 470 000 000 страници и излиза, че е наплашен почти половината свят!

Психозата се оказала толкова голяма, че масовото съзнание даже се е противило да изслуша простите и разумни обяснения относно края на майянското летоброене : че завършва не календара, а т.нар. Голям цикъл, или „Петото Слънце”, според терминологията на маите, чиято продължителност е 5126 години, и след декември започва следващия (както преди са се редували петилетките). Освен това не трябва да се забравя, че всеки календар отчита движението на планетите около Слънцето. Колкото по-точни са наблюденията на космическите тела, толкова по-точно е летоброенето. Сега ние имаме най-точния календар, а древните маи не са знаели много неща. Затова предсточщият апокалипсис е само една (не съвсем правилна) трактовка на единствената каменна табличка (известна като Монумент 6) от Тортугуеро (което се превежда като „земя на костенурки”), в мексиканския щат Табаско.
Специалистите по йероглифно писмо го превеждат така: „Ще завърши тринадесетото четиристолетие в ден 4 Ахав 3 число на месец К`анк`ин, ще се случи ... с влизането на Болон Окте в ...”
„Четиристолетие” е календарна единица на маите, от 144000 дни. 13 е свещено число, което маите са свързвали с космоса, в който (според тях) съществували 13 небеса, владени от 13 богове.



Тринадесет четиристолетия са 5125 години, което е определен цилъл от тези, в рамкiте на които съществува Вселената. За начало на Календара била взета датата 13 август 3113 година пр. н. е. Според това сега живеем в последния Катун на Петата епоха от Сътворението, или Петото Слънце. Точно този цикъл трябва да завърши на 21 декември 2012 година. И нищо повече...
Но някой изведнъж е решил, че през 5125 година маите са посочили като край на съществуване на живот на Земята. Тези дни ще преминат ... и край!
Всъщност, сегашният старешина на племето маи - Аполинарио Чили Пикстун, живеещ в Гватемала, неотдавна е заявил в интервю за вестник Daily Telegraph, че теорията за гибелта на всичко живо се е родила на Запад, а съвсем не сред неговите съплеменнищи.
Всъщност, изглежда че съществуват всички основания за успокоение, но отскоро е известна една новост: Националният институт по антропологоя и история на Мексико е направил изявление, че има и друго споменаване на 2012 година. То е намерено в развалините на Комалкалко, недалеч от Тортугуеро. Става дума за фрагмент на надпис, направен върху кирпич, а Комалкалко се отличава от другите храмове на маите с това, че бил направен от кирпич.Фрагментът е бил намерен и изучен преди няколко години, но мнозина се съмняват, че се отнася за края на света.



Надписът представлява „календарен кръг” - комбинация от дни и месеци, която се повтаря на всеки 52 години. На него е отбелязана дата, съответстваща на края на тринадесетия бактун. Бактун , това е период, обхващащ приметно 394 години, а 13 е свещеното за маите число. Един от вариантите на календара на маите започва от 3114 година , а тринадесетия бактун съвпада с 21 декември 2012 година.
Според специалистите по епиграфия , съпътстващите иероглифи са в сегашно време, не са посветени на някакво историческо събитие и не съдържа пророчества, а посочваната 2012 година е просто резултат на грешна интерпретация.
Табличката от Тортугуеро е също на 1300 години и е не по-малко загадъчна, а и в нея става въпрос за някакви събития, в които взима участие Болон-Йокте, тайнствено божество, което маите асоциирали с войната и създаването. За съжаление пукнатините и ерозията не позволяват да бъде прочетен надписа напълно, но някои предполагат, че той звучи така: „Той ще се спусне от небето...”.
Освен това през януари 2010 година вождът на маите е „показал” своя лик в навечерието на обещания край на света. Изследователите от Националния институт по археология и антропология са открили на територията на древния град Лагартеро в южната част на Мексико барелефно изображение на вожда на маите, на възраст 1000 години, което е било на стела (плоча) с размери 2 м/55см и дебелина 6 см. На нея е изобразен владетелят на маите, който тъпче лежащ в краката му човек. По думите на археолозите, сцената разказва, как една група маи е завзела властта от друга.
Предстои организиране на кръгла маса от учените на Националния институт по антропология и история на Мексико, в която ще вземат участие шестдесет специалисти, за да бъдат окончателно изяснени въпросите за вярванията на маите.
Малко информация
Маите смятали, че Вселената съществува в рамките на големи цикли, но не е ясно, защо за тяхното отчитане са използвали няколко календарни системи:
- 365 дневна година - хааб – 18 месеца по 20 дни
- 360 дневна година – тун
- 260 дневна година – цолкин (13 месеца по 20 дни всеки (този календар бил наричан свещен)

Известно е, че са измислили и названия на определени времери промеждутъци:

уинал - 20 дни; тун - 360 дни; катун - примерно 20 години; бактун - примерно 394 години;
пиктун - 7885 години; калабтун - 158 000 години; кинчилтун - 3 миллиона , алаутун - 63 миллиона години

Оказва се, че календарът е приспособен за измерване на гигантски отрязъци от време, сякаш маите са имали намерение да живеят вечно....
Тогава дали наистина трябва да мислим, че са посочили датата за края на света?....

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics