ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Най-старото ателие на художници в света



Сега вече има отговор на въпроса, кога човек за пръв път е започнал да рисува! Малко на изток от Кейптаун в Южна Африка, в пещерата Бломбос, са намерени два набора от каменни и костни инструменти за приготвяне, както и морски раковини за съхранение на боите, които са се използвали преди около 100 хиляди години.
Още през 2008 година археолозите намерили там , на дълбочина два и половина метра под повърхността, здрави камъни за разтриване на жълта и червена охра. В получения прах добавяли въглища и стрито костно вещество. Получената смес съхранявали в раковинки на морските коремоноги миди галиотис, абалон или морски охлюви(Haliotis). За размесване на боите се използвали пръчици от кост на тюлен. Приготвената тинктура се нанасяла върху дрехи, или на тялото и на домашната посуда. Тази находка е най-ранното изображение, направено с изкуствено приготвени бои, което е било направено приблизително преди 92 хиляди години.
Известната пещера Бломбос, разположена източно от нос Agulhas (Kap Agulhas), била открита през 1991 година и се отнася към един от най-известните археологически паметници от епохата на средния палеолит. В повърхностните слоеве на отлагания в пещерата Бломбос, приблизителната възраст на които е 78 -68 хил. Години, са намерени огърлици от черупки, костени оръдия, късчета охра, както и кости с надраскани геометрични фигури, а също и каменни наконечници, характерни за стилбейската култура (13-14 хил. год. преди Христа).
Проведено е тригодишно внимателно и подробно изучаване на най-старото студио в историята на човечеството, а именно - в най-ниската част на отлагания в пещера Бломбос, в слой на възраст от около 100 хиляди години. Намерените два набора инструненти са инструменти за приготвяне и съхранение на бои, на основата на червена и жълта охра.
Първият набор е от черупки на морската коремонога мида Haliotis, със запазен петмилиметров слой от готов оцветител с тъмно-червен цвят, няколко парченца кварцит с различна форма, които били използвани за разтриване на охрата ( за което говорят микроскопичните следи от охра по тях).



Във втория набор също има една раковинка със следи от охра по вътрешните стенички, и малко парченце кварцит, с което разтривали минералните бои. На вътрешната и повърхност са се запазили малки хоризонтални цепнатинки, свидетелстващи за акуратно бъркане на боята с някакъв твърд предмет, например със счупена кост от животно.
Изглежда, доисторическите обитатели на африка първо са смилалижълтите и червени минерали с помощта на твърди камъни, след това събирали получения прашец в раковинки на Haliotis, добавяли скълцани и подгрети кости с мозък, въглища, някаква течност и разбърквали всичко това с костени пръчици.
Интересното е, че освен предмети за изготвяне на бои, в този слой почти няма следи от други артефакти. Не е известно също за каква цел са се използвали те – за ритуали или художествено творчество, като материал за бойно изрисуване или като пшредпазно средство от кръвосмучещи насекоми. Като цяло научният свят знае прекалено малко за този клон от африканскияте Homo sapiens....

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics