ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 24 септември 2011 г.

Какво очаквало древните маи в задгробния свят (продължение)



Водолазите - археолози

През последните няколко десетилетия интересът към културата на древните маи непрекъснато расте. Наслеството на този загадъчен народ се разкрива пред учените с всяка нова находка. В света на такива открития, естествено, са се сетили и за сенотите - тези свещени места за маите...
Наистина, интересът към тях не бил предизвикан от спотайващите се в тях лабиринти и храмове (тогава никой и не е могъл да предположи нещо такова), а от гмуркането. От началото на 80-те години на миналия век Юкатан станал популярно място за гмуркачи с акваланги, желаещи да погъделичкат нервите си в залетите от водата безбройни пещери. Благодарение на водолазите били открити и обследвани около 90 сеноти и 160 км подземни преходи, свързани с тях. Така през 1987 година Майк Меддон открил най-популярния сенот Нохоч Нах Чич, в подземната система на който влизат 50 км пещерни преходи.

Подземният път в задгробния свят на древните маи

През 2008 година археологът Гилермо де Анда, заедно със своята група, намерили входа в задгробния свят на древните маи. Това била система, която се състояла от 14 пещери, със следи от човешка деиност - истинска подземна страна.
В началото археолозите видели строежи с не големи размери и предмети за бита. След това забелязали стометров път, застлана с камъни. Пътят водел към ред колони и стъпала, слизащи под водата. За сега не може да се изясни, как маите са могли да изградят подобни съоръжения, тъй като част от пещерите са злети, а на някои места пътят се скрива под дъното на намиращи се под вода участъци. Предполага се, че откритата система тунели е завършено култово съоръжение, което е било използвано за ритуални цели за извършване на обреди и човешки жертвоприношения.
Изследванията се провеждат близо до столицата на Юкатан и учените изучават храмове и остатъци от ритуални постройки, както и свързаните в система пещери. Голямата част от предметите се отнасят към периода 3-10 век, а най-старата постройка е на възраст 1900 години.Съдейки по това, подземните лабиринти са създадени по същото време.
Трудно е да се каже, колко време са били използвани, но към момента на испанското завоевание културата на древните маи вече е била в упадък, а култовите обряди - безвъзвратно забравени. Пустеещите храмове били разграбени и разрушени от борците за вяра. Съществуващите под храмовете тунели останали неразкрити, и затова до днешно време там продължават да се откриват безценни артефакти. Намерени са каменни пирамиди, множество скулптури на жреци, извършващи обряди, колони, керамика и даже човешки останки. Не може да се каже, дали подземните пещери не са послужили като прототио за създаване на легендите за задгробния свят, макар че е и твърде вероятно подземните комплекси да са строени под влияние на създаваните през вековете легенди и вярваниа.
Маите вярвали в многослойността на мирозданието и в това, че попадането от един свят в друг става през специални портали. За силата на тази вяра свидетелстват подводните съоръжения, които са изградени в съответствие с представата на древния народ за подземното царство.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics