ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 30 август 2011 г.

Ах, този дъжд!



1. Жителите на град Пара(Бразилия) сверяват часовниците си не с телевизията или радиото, а на по дъжда. Интересен факт е, че тук проливните дъждове започват по едно и също време.

2. В Португалия може съвсем безнаказно и законно да не отидете на работа , ако вали дъжд.

3. Приятният и освежаващ мирис на дъжд се дължи съвсем не на падащите от небето водни капки. При дъждовния аромат мирише вещество, наречено геосмин, отделяно от циано- и актинобактерии.

4. Известната в целия свят забавна игра „Дартс” се е появила, благодарение на дъжда. По време на състезание по стрелба с лък започнал проливен дъжд и състезателите, както се полага, отишли в кръчмата, за да убият времето. Там, на чашка, им дошла идеята, да стрелят със съкратени стрелички в мишена, закачена на стената.

5. Интересно е отношението на жителите на Уганда към дъжда. Те не обръшат внимание на гръмотевиците и мълниите, тъй като бушуването на стихиите, наречено буря, наблюдават 250 пъти в годината...

6. Метереологичните прогнози - нещо обичайно за нашето време - са се появили, благодарение на дъжда. След като на собственика на радиостанция в САЩ не му провървяло и бил застигнат от проливен дъжд, той пуснал в ефир нова рубрика, целта на която била, да информира слушателите за предстоящо лошо време, няколко пъти в денонощието.

7. В южноафриканска Боствана на хората толкова не им достигат валежите, че те се поздравяват с думата „пула”, което в превод означава дъжд. Интересно е, че при нас е прието да се пожелава на човек здраве, а при тях - дъжд.

8. В Тайланд под дъжд може да попаднете само нощем, а в Куба – във времето за следобеден сън.

9. Според закона за дъжда, приет във Великобритания през 17 век, синоптикът, неправилно предсказващ времето и мястото на „изливане” на дъжд, можело да бъде лишен от живот.

10. Твърдението, че над пустинята не вали дъжд, е грешно. Всъшност вали, но капките се изпаряват под действието на горещия въздух, без въобще да успеят да достигнат земята. Пустинята е единственото място, на което може да стоите под дъжда, без да се намокрите.

11. Всяко определение на метереологическата прогноза за дъжд, има строго определен смисъл. Чувайки прогнозата за „краткотраен дъжд”, имайте предвид три часово лошо време и не повече. При прогноза „очаква се дъжд” ще вали поне 12 часа (може и с прекъсвания). Ако обещават време „без съществени валежи”, все пак си вземете чадър . Дъжд ще има, но количеството му ще бъде не повече от 0,3 л/м².

12. В индийския град Черапунджи количеството на валежите е 26 460 мм годишно. Тези стойности чупят всички рекорди, а на любителите на дъжда това би допаднало изключително много.

13. Нормалната киселинност на дъжда е рН 5,6. Ако тези показатели намалеят, дъждът се причислява към т.нар. киселинни, което влияе много зле на околната среда. Дъждът с киселинност рН 5,5 убива бактерии, а ако е с показател рН 5,4, е пагубен за рибите, земноводните и насекомите.

14. Вече сто години подред в град Уайнсберг, щат Охайо, в един и същ ден - 29 юли, вали дъжд. Такова завидно постоянство на метереологичното време не може да обясни нито един синоптик.

15. Съвременната наука притежава технологии, способни да предизвикат изкуствен дъжд. Всъшност процеса е прост и изглежда така: на купест облак от самолет изхвърлят частици сух лед. В облака частиците от леда попадат върху въглероден диоксид и падат надолу под формата на снежинки. По пътя се загряват, преминават в течно състояние и достигат повърхността на земята под формата на дъжд. Благодарение на изкуствения дъжд може да се разсейват пречещите облаци, а също и хората да се борят със сушата.

16. Всяка година на земята падат 519 000 км³ валежи под формата на дъжд. За нагледност може да си предстваим, че в 1 км³ се съдържат милиарди тона вода.

17. Съществуват хора, които страдат от алергия, предизвикана от дъжда. Попадането на дъждовни капки върху кожата на такъв човек предизвиква зачервяване и ужасни отоци. Ако дъждът ги намокри от глава до пети, изходът може да бъде летален.

18. Природата сама прави баланс на валежите и затова най-дъждовните места постоянно страдат от засухи през зимния период. След свършване на дъждовния период жителите на такива места направо не са за завиждане . Те са принудени буквално да си „произвеждат” водата.

19. Интересен и в същото време трагичен факт, свързан с дъжда, по-точно с градушката , е станал в град Гопалгандж. На 14 април 1986 година над главите на жителите му се е посипала градушка с невероятни размери(теглото на всяко парче се е колебаело около килограм или малко повече.) Тази градушка е отнела живота на 92-ма души.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics