ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 15 юли 2011 г.

Риба с прозрачна глава


Macropinna microstoma е дълбоководна риба, обитаваща Калифорнийския залив Монтерей в Тихия океан. Тя има прозрачна глава, през която следи плячката си с помощта на тръбести очи.
Тръбестите очи и прозрачната глава на рибата смущават умовете на учените още от 1939 година, когато макропината е била хваната за пръв път. Процесът на изучаване на тази риба се е усложнил още и от това, че след попадането на рибата в мрежа, балонът се пукал, предпазвайки структурата на главата от въздействие на външната среда.

По-рано учените установили, че очите на рибата виждат много добре даже в пълна тъмнина- т.е. –успешно събират светлината. Едновременно с това били удивени от факта, че очите и гледат само на една страна – нагоре, към повърхността на океана, където по силуета може да различат евентуалната жертва. Отчитайки че макропина микростома има много ограничено полезренеи, как може да се изхитри и да хване плячката с малката си уста.
Учени от Изследователския институт към аквариума на залива на Монтерей показали, че очите на рибара все пак може да се въртят в прозрачната и глава, която е изпълнена с течност.По такъв начин тя може да се концентрира на жертвата, която ловува или която яде.
Биолозите са открили и друго нейно приспособление за дълбоководен начин на живот: широките плоски плавници и позволяват много точно да маневрира във водата и тялото и да остава почти неподвижно, а хранителната система им дава възможност да преработят много малки плаващи животни.В стомаха на два от екземплярите даже били открити парченза от тялото на медуза.



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics