ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 6 юли 2011 г.

13 удивителни факти за земетресенията


Земетресение! Най-добре е, да не се мисли за него. Земетресенията са с различна сила и стават вследствие на промени в земната кора, или на изместване на тектоничните плочи. Уеб-изданието LiveScience е направило подборка от необичайните факти за същността на подземната стихия, и се получили 13 интересни факти:
1. Земята през последните около 15 години се е активизирала в сеизмичен план, според Стивън Гао, геофизик от Университета в Мисури. Твърдението му се приема нееднозначно.
2. Сан-Франциско се премества към Лос-Анжелис със скорост 5 см годишно(това е скоростта на растеж на ноктите у човека). Това става поради наместване на тектоничните плочи на Сан-Андреас една спрямо друга. Хипотетично след няколко милиони години двата мегаполиса ще се срещнат.
3. Март не е месеца, който са „обикнали” земетресенията, макар че най-мощните подземни трусове в Аляска , с магнитуд 9,1 и 9,2, са регистрирани през март 1957 и 1964 година. Само че последващите ги мощни земетресения са „ударили” през февруари, ноември и декември.
4. Ежегодно на Земята приборите регистрират около 500 хиляди земетресения. Примерно 100 хиляди от тях са усетени от хората. 100 или около толкова подземни труса предизвикват разрушения. Само в Южна Калифорния всяка година стават до 10 хиляди земетресениия, като за болшинството от тях хората даже и не подозират.
5. Слънцето и Луната - нашите две светила, предизвикват земетресения. В частност, както знаят учените, взаимодействието на тези две светила стимулира възникването на земетресения дълбоко в разлома Сан-Андреас.
6. От земетресението с магнитуд 8,8 в Чили на 27 февруари, град Консепсион се е преместил с 3 метра на запад. Учените предполагат, че във връзка с удара на стихията леко се е променил периода на въртене на Планетата, и денят се е скъсил.
7. Понятието „време за земетресения” не съществува. Съгласно наблюденията на геологичната служба в САЩ, на подземната стихия не може да повлияят нито метереологичните промени, нито атмосферното налягане. Ефектът им е много слаб и е несравним със силите, действащи под земята.
8. Индонезийското земетресение от 2004 година , с магнитуд 9,3, до някъде е видоизменило Земята, изглаждайки нейната изпъкналост в средната част. По-такъв начин планетата е станала малко по-закръглена.
9. Най-активния регион на Земята(от геологична гледна точка) е така нареченият „тихоокеански огнен пръстен”. Той обхваща по периметър Тихия океан , включвайки крайбрежните райони на Северна и Южна Америка, Япония, Китай и Русия. Там стават най-големите земетресения в света.
10. Добиването на нефт може да предизвика неголеми земетресения, за които, в интерес на истината, не се съобщава. Те са незначителни и възникват когато на мястото на извадения нефт се наместват твърди материали.
11. Най-мощното земетресение, регистрирано някога, е станало в Чили на 22 май 1960 година. Магнитудът му е бил 9,5.
12. Земетресенията, ставащи на едната страна на планетата, могат да разтресат и другата и половина. По данни на сеизмолозите , декемврийското земетресение от 2004 година в Суматра(Индийски океан), частично е отслбил напрежението в тектоничния разлом Сан-Андреас. От Чилийското земетресение през 1960 година планетата е „потръпвала” много дни подред.Това явление се нарича „вибрация” или „люлеене”.
13. Най-смъртоносното земетресение е станало на 23 януари 1556 година в Шанси, Китай. По съществуващите оценки там са загинали 830 хиляди души от региона.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics