ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 1 юни 2010 г.

Учените са обяснили способността на сперматозоидите да плуват в кръг

Учените са обяснили, защо сперматозоидите обикновено се движат по кръгови траектории. Статия по този повод е публикувана в списание Journal of the Royal Society Interface .

Специалистите отдавана са обърнали внимание на необичайния способ на преместване на сперматозоидите. До сега се е смятало, че те „нарязват кръгове” поради хаотичното биене на опашчицата. Авторите на новото изследване са разработили матеметически модел на преместване на сперматозоидите и са установили, че способността за плуване в кръг започва да се проявява при тях само в среда с определена вискозитет - клетките попадат в своеобразен капан, от който не могат да се изплъзнат.

По такъв начин траекторията на движение на половите клетки се определя именно от свойствата на обкръжаващите го течности. За толкова малки „плувци”, каквито се явяват сперматозоидите, дори и най-малкото отклонение в обкръжаващата среда оказва съществено въздействие. „Обикновената” вода вече се явява за тях среда с достатъчен вискозитет.

Неотдавна друг колектив от изследователи създал изкуствени „нанопропелери”, преместващи се във водата по принцип, подобен на принципа на движение на сперматозоидите. В перспектива такива устройства биха могли ефективно да доставят в различни части на човешкото тяло лекарства.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics