ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 28 май 2010 г.

КОЙ РИСУВА МОЛЕКУЛИ ДНК И ОЧИТЕ НА БОГА В КОСМИЧЕСКАТА ТЪМНИНА? СТРАННИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА НЕБЕСНОТО ИЗКУСТВО - І

През последните години астрономите са открили в нашата галактика планетарни мъгляваини с необичайна форма. Сега се опитват да обяснят на чия четка принадлежат тези потресаващи въображението творения на небесното изкуство.






Животът на Земята е достоен за „двойка”

Когато астрономите от обсерватория Ла-Силья в Чили погледнали в своя 3,6 метров телескоп New Technology Telescope (NTT), не повярвали на очите си. Вниманието им било привлечено от гигантска двойка! Именно така изглеждала откритата от тях мъглявина в съзвездието Муха, намираща се на разстояние 3000 светлинни години от Земята. Дали и номер NGC 5189, а помежду си започнали да я наричат „Космически
долар”, защото ако се разгърне от ляво на дясно, се получава буквата S , като символа на американската валута. Специалистите на Европейската южна обсерватория(ESO) са дали на това изображение още по-изискан коментар:”Прилича външно на китайски дракон. Този червено-зелен космически фойерверк е лебедовата песен на умиращата звезда...”

Учените за сега не се наемат да обяснят защо мъглявината NGC5189 не прилича на традиционните сапунени мехури и има такава сложна симетрия. Едно от предположенията е, че в близост до тази звезда има и друга, за сега невидима, влияеща на ставащите процеси.


Друго странно произведение на небесното изкуство е открил неотдавна телескопа на NASA "Спицър”. Негово откритие е гигантска двойна спирала на ДНК.
- Никой и никога не е виждал преди нищо подобно в света на звездите- твърди професорът по физика и астрономия Марк Морис от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е и един от авторите на проекта – Болшинството мъглявини в небето, това са или спирални галактики от множество звезди, или газово-прахови облаци. Това, което видяхме свидетелстват за най-висок порядък. Невероятно е, как в космоса всъщност две вериги са преплетени една с друга, както е в ДНК молекулата. Неочаквано се оказало и местоположението на обекта. Мъглявината, чиято дължина е около 76 светлинни години, се намира на разстояние само 300 светлинни години от
центъра на нашата Галактика.И сега, неизвестно защо, се отдалечава от центъра с огромна скорост – около хиляда километра в секунда. Къде бяга?


Според някои предположения , източник на тази мъглявина се явява звездния куп NGS 5466, наброяващ приблизително 50 хиляди звезди. Под въздействие на мощните приливни сили на Млечния път, този куп буквално се разкъсва на части, а звездите му се разлетяват в противоположни страни, образувайки своего рода река.
Физиката на това явление фактически е аналогична с физиката на морскоте приливи на Земята, но вече е придобило космически мащаби. Учените смятат, че явлението е имало място и в миналото, но едва сега, със съвременните методи за космическо наблюдение, е станало възможно да се открие. Доктор Морис смята, че механизмът на явлението може да се окаже сравнително прост, като предлага модел, който от теоретична гледна точка е напълно допустим.
(следва)

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics