ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 2 май 2010 г.

Кръвта понякога е и синя...


Малко хора знаят, че животните освен червена кръв, могат да имат и кръв с друг цвят. Всъщност за цвета на кръвта отговарят металите , влизащи в състава на кръвните телца, които са ни известни като еритроцити, а също и от разтварящите се в плазмата микровещества, които дават цветовата гама за оцветяване на кръвта. Кой има синя кръв?

В средата на XVII век известния холандски изследовател- натуралист Антони ван Левенгук в капка разредене човешка кръв , съумял да разгледа еритроцити. Това били двойно вдлъбнати, плътни, във формата на диск структури. Освен хемоглобин в състава на еритроцита влизат калий, магнезий, цинк, азот, кослород, глюкоза, витамини, натрий, калций, желязо, алуминий, антигени и ферменти.

Хемоглобинът се явява основна съставяща на еритроцита и запълва една трета от него. Той се образува благодарение на свързаването на белтъка глобин с 4 атома желязо и ред други елементи. Благодареннние на окисноттто желязо , хемоглобинът придобива червен цвят.

Всички гръбначни животни, при някои видове насекоми и черупкови организми, по същата причина са с червена кръв. При морските червеи основа на белтъка са хлорокруорин и окисно желязо, които оцветяват кръвта им в зелено.
Но има и животни, притежаващи царска, синя кръв! Това са скорпиони, паяци и октоподи...
Сепията и речните раци също могат да се похвалят със същото нещо.Това се дължи на голямото количество мед в кръвта им. Само че синята кръв никога не е имала нищо общо с човека!...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics