ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 21 май 2010 г.

Интересни факти за нашата планета – 3

.... Вулканът Исалко в република Савадор изригва през всеки осем минути и за близо двувековната си дейност, има повече от 12 милиона изригвания.

.... В края на миналото столетие в американския сенат е имало големи дебати , къде е най-изгодно да бъде трасето на Панамския канал. Причината била в това, че недалече от мястото, където искали да копаят канала, станало силно изригване на вулкана Момотомбо(Никарагуа). През същата година в Никарагуа била пусната специална марка с изображение на изригването. Инценер Бюно Валила изпратил по един екземпляр от тази марка на всеки сенатор. Въздействието на малкото парченце хартия се оказало зашеметяващо! И най-големите защитници на стария проект се предали...

.... Япония е класическа „страна на земетресенията”. Средно на територията и стават по 3 земетресения в денонощието: „На закус, на обед и на вечеря” – както се шегуват японците. По-голямата част от тях се отбелязават само от приборите.

....Най-северният град на милионерите в света е Санкт-Петербург; най-близо до Екватора се намира Сингапур.

... В природата съществуват около 1330 вида вода. Те се различават по произход (дъждовна, подпочвена, от нов или птдавна паднал сняг), по количеството и по характера на разтворените в нея вещества.

... В кубически метър морска вода , се съдържат 1,5 грама белтъчини и не малко други хранителни вещества. Учените са пресметнали, че „ по хранителност” Атлантическия океан се изчислава на 20 хиляди реколти, събрани за една година от сушата.

.... Ако всички хора биха употребявали за храна и изпозвали за хранене на животните всички растителни ресурси на моретата и океаните, , то храната би била достатъчна за 290 милиарда души.


.... Средната температура на повърхността на водата на световния океан е 17,4 градуса, а в съшото време температурата на долния слой на въздуха над световния океан е равна на 14, 4 градуса. Заемеайки почти 3/4 от повърхността на земното кълбо, океаните служат за мощен и постоянно дейставащ фактор за подгряване на ниските слоеве на атмосферата и смекчаване на климата на земното кълбо.

.... Поети, художници, романисти, са възпели деветия вал като най-голямата сред бушуващите вълни. В действителност деветия вал не съществува. В това не е трудно всеки да се убеди, броейки от борда на плавателен съд или от брега промеждутъчните вълни между две най-големи. Най-голяма може да бъде всяка...Но от къде се е взело понятието „деветият вал”? То е възникнало в дълбока древност , от митологическата представа за 9 като свещено число.

.... В древността Балтийско море се е наричало Янтарно, поради изобилието в него на янтар.

.... Изследователите на Каспийско море орбелязват, че то е имало над 70 названия: Аварско, Източно, Чирканско, Хвалинско и други, в коиото са намерили отражение историята и географията на неговото крайбрежие. Названието Каспийско море е свързано с названието на племето на каспийците, обитаващи в древността неговите брегове.



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics