ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 18 април 2010 г.

Слънцето замразява Стария свят

Изминалата зима за дълго ще се запомни от европейците със силните си мразове и аномални снеговалежи.Но, за съжаление, на жителите на Стария свят изглежда ще се наложи да се готвят за още по-лошо. Както твърдят британските учени, поради понижаване на слънчевата активност , студените зими ще бъдат по- чести.
Изследователи от университета в Рединг са се запознали с данните от измерването на температурата във Великобритания за последните 350 години, като са ги сравнили с данните за слънчевата активност за същия период. В началото на периода, примерно от 1645 до1715 година, на слънцето е имало много по- малко петна. По- късно това явление е получило названието „мимимум на Маундер”. По това време Англия е преживяла няколко люти зими, порез които е замръзвала Темза.
През следващите 300 години слънчевата активност е нараствала, но в последното десетилетие , започвайки от 1985 година , отново е започнала да спада. Мнението на учените е, че в настоящето ние сме на половината път до условията, аналогични на минимума на Маундер.
Мекия характер на европейските зими обезпечава струйните атмосферни течения, носещи топлия и влажен атлантически въздух. Студените зими може да бъдат свързани и с така нареченото „блокиране:. Когато западните атмосферни течения променят своя път, отклонявайки се на север, в Европа идват студени североизточни арктически ветрове, в резултат на което температурата рязко спада.
Изследователите са открили корелация между „блокирането” и отслабването на слънчевата активност. Откритата закономерност не означава, че всички зими в Северна Евриопа ще бъдат студени, но те могат да станат повече. Само че явлението носи локален характер и не може да се очаква нов малък ледников период.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics