ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 23 април 2010 г.

Признават еврото за грешка

Създаването на единна европейска валута се е оказало неудачен проект. Това е мнението на президента на Чехия Вацлав Клаус, което той изказва в статия, публикувана в пражкото списание Ekonom. Преходът към обща парична единица не донесе на държавите от Еврозоната очакваното процъфтяване, напомня чешкия президент, който също се явява един от водещите икономисти на страната. Според него темповете на икономически растеж в тях са се забавили. Особено ярко проблемът се проявява на фона на кризата. Клаус обръща внимание на факта, че за 10 години на съществуване на еврото, така и не е станало възможно постигане на еднаква инфлация във всички страни, преминали към новата валута. Най-забележимо покачане на цените се забелязва в Гърция, Португалия, Испания и Ирландия. Сега тези държави се сблъскват със сериозни финансови проблеми, чиито рикошет бое по всички във валутния съюз.
Освен това реализацията на проекта на еврозоната ще продължава, но за това ще трябва да се плати много висока цена и то не само от гражданите на държавите, работещи в евро, а и от всички европейци. "Това ще намали дългосрочния икономически растеж, който ще доведе до съвсем очевидно икономически загуби на съществуващия потенциал и относно темповете на развитие на другите страни", - заяви Вацлав Клаус.
Мнението на президента на Чехия е, че не трябва да се бърза за еврозоната, още повече че изглежда има тенденция на дистанциране от еврото в страните на ЕС, запазили националните си парични единици. Напомня се, че към аналогично мнение се е придържал и президента на Националната банка на Полша, загинал в катастрофата при Смоленск. От своя страна пък гръцката ситуация показва, че няма алтернатива на усилията на държавите, за повишаване на конкурентоспособността, подобряване на фискалната дисциплина и увеличаване на гъвкавостта на пазара на труда и стоките.
Гърция, всъщност, въпреки всички предприети мерки, продължава да балансира на границата на дефолта и проблемите й само се задълбочват, оказвайки натиск на еврото. На фона на една нова доза негативни новини от Гърция, еврото възобновиспада си, обезценявайки се в четвъртък от $ 1.3399 до $ 1.3297. Като цяло от началото на годината гръцките проблем „свалили” еврото спрямо долара с 6,8%.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics