ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 22 април 2010 г.

Четириока риба?!!!


С всеки изминал ден морските глъбини остават все по- малко неизследвани.
Затова и няма нищо чудно, че често в океаните биолозите срещат съвършено нови видове , някои от които могат да предизвикат шок със своя външен вид:
например четириоката риба
от групата на лъчеперите риби , наричани по научному
четириок опистопрокт.



И така: когато за пръв път погледнеш тази четириока риба, която е и едно от най-древните гръбначни животни, наистина ти се струва, че очите са четири. В действителност съвсем не е така. Тя има всичко на всичко две очи, които са със сложен строеж, което е обусловено от живота на дъното, където не прониква слънчева светлина.

Според професор Вагнер, който се занимава с изучаване на дадената риба, всяко нейно око се разделя на две камери. Горната камера е насочена нагоре към повърхността и събира светлината, разсеяна във водата , а долната е обърната надули и съдържа в себе си не една леща, както у болшинството гръбначни, а множество.
Постоянното движение на тези лещи позволява да се постигне пречупване и фокусира светлината върху ретината , съгласно нивото на осветеност в даден момент, благодарение на което рибата постоянно получава ясна картина.
Рибата, която е хваната край бреговете на Нова Зеландия е прекрасно потвърждение за това, че има гръбначни, които притежават допълнителни оптически способности .

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics