ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 1 април 2010 г.

На Хаваите живеят земноводни насекоми

Насекомите са най- разнообразната група животни на Земята. Този успех до голяма степен се дължи на съвършената адаптация към заобикалящата среда. Наистина, до този момент известните адаптации са се отличавали с приспособления или за наземен начин на живот, или за воден. Специалисти от Хавйския университет са успели да намерят 12 вида насекоми от рода Hyposmocoma – ендемити на Хавайските острови, личинките на които могат по няколко седмици да живеят във водата, а след това да се чувстват отлично и на сушата. При това във водата те не изпадат в анабиоза, а продължават пълноценен живот – дишат, хранят се и преминават през всички стадии на своето развитие и да се превърнат във възрастно насекомо.

Пашкулът плува по реката

Учените наблюдавали тези личинки в юго-източните острови на Хавайския архипелаг Кауаи, Оаху, Молокаи, Мауи и Хавайи (Големият остров). Привичните места за обитаване на личинките са неголеми пещери създадени от вулканични скали. Там се образуват цели колонии.
„Около гъсеницата се формира копринен пашкул. Ако тя бъде измъкната от пашкула, веднага ще загине. Когато потокут вода подхвне този пашкул, след известно време гъсеницата се захваща за всеки предмет, само и само за да се задържи на едно място. Пашкулите на ларвите могат да бъдат с много разнообразна форма – от формата на питка, до конус или рог.

Дишане под водата
Според учените от Хавайския университет, във водата личинките могат да престоят няколко седмици. За да разберат как дишат под водата, се наложило да изследват анатомичното им устройство. Не намерили хриле, нито пък открили тънки слоеве въздух, които някои водни насекоми задържат между косъмчетата. Оказало се, че личинките дишат във водата с помощта на кожата - вдишват кислорода с цялата си повърхност. Авторите на изследването информират, че такава свободна дифузия на кислорода може да се осъществи само в наситени с кислород потоци с вода. В застояла вода личинките умират. . Ако случайно се окажат на сушата, те продължават своето развитие, завити във водорасли или лишеи.

Наземните предци

За да изяснят, как се е появила такава уникална форма на живот, адаптирана към живот и във водата и на сушата, учените направили анализ на ядрените и митохондриални ДНК на 216 личинки от 89 вида Hyposmocoma. Според тях такъв начин на живот се появява минимум три пъти на 6,8 милиона години. Това е пример на паралелна еволюция , когато един и същ признак възниква при видовете в различно време. Тези способности са се появили при съвсем наземни насекоми.
На Хавайските острови, особено в югоизточната част на архипелага, където са намерени уникалните личинки, както и в планините, много вали и наводненията не са рядкост.Възможно е, именно това е било причината, за да развият личинките способност да живеят във водата.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics