ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 23 април 2010 г.

Към 2012 година се очаква НАСА да пусне суперкомпютър, с мощност 10 пентафлопс

Агенцията на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство НАСА, корпорация Intel и компания SGI имат подписан споразумения за сътрудничество, целта на което е значителното повишаване на производителността и разширяване на възможностите на суперкомпютъра, принадлежащ на НАСА.

Това сътрудничество е започнало още през 2004 година, с разгръщане на системата Columbia («Колумбия»), осигуряваща десетократен прираст на производителността на суперкомпютъра на Агенцията.
Съгласно прилагането на съглашението между НАСА и компаниите Intel и SGI др планира, да нарастне изчислителната мощност на системата NASA Advanced Supercomputing (NAS), установена в изследователския център Еймса (Калифорния).

Съвместно ще се работи върху проекта, получил названието „Плеади”. В рамките на това сътрудничество се планира през 2012 година изчислителната система да заработи с пикова производителност 10 Петафлопс. И само да припомним: 1 Пентафлопс - това са квадрилион операции с плаваща запетая, в секунда!
Смята се, че това грандиозно увеличаване на производителността, ще помогне да се задоволят нарастналите потребности на НАСА от допълнителни компютърни мощности. Допълнителната изчислителна производителност ще стане фундамент за изключителни научни открития

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics