ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 27 март 2010 г.

Тайинат - столица на неизвестна държава?...

Канадските археолози, занимаващи се с разкопките в град Тал Тайинат в Турция, съобщили, че са открили древен храм , който се предполага че е изграден примерно между X — IX век преди новата ера, по времето на управлението на цар Соломон.

За сега учените знаят малко за този период на древната история на Мала Азия - прехода от бронзовия век към века на желязото. Древните източници (епоса на Омир и библейските текстове на иврит), описват това време като изпълнено с насилия и разрушения, свързани с етнически конфликти и преселение на народите . В аналиите на РамзесІІІ се разказва, как хетите и други народи не устояли пред оръжието на някакви завоеватели, наречени „народи на морето”. Не са останали никкви местни писмени източници, които биха позволили да се възсъздат политическите събития от онова време. Смята се, че Асирия тогава е изпитвала жестока икономическа криза. Съседните и могъщи държави били разрушени или се намирали в упадък и като цяло започването на железния век в Мала Азия било помрачено от културен упадък.
Находката на канадските учени дава основание за съмнения , относно истинността на тези представи. На някои от управляващите династии явно се е удало да избегнат краха. Те съобщават за намерени впечатляващи по своя размах постройки и имат основание да предполагат, че Тайинат е бил столица на могъща държава. Ръководителят на проекта , професор от университета в Торонто съобщава, че по тяхно виждане това селище от ранния железен период е имало силни културни връзки(жилища за преселници) с Егеида, родината на „хората на морето”.
Учените са разкрили южната фасада на храма , някога превърнат в двор и покрит с каменни плочи. Монументална стълба води към входобразуван от мощни базалтови колони, украсени с орнаменти. Също е бил намерен орнамент от срела с елементи на лувийски език, някога разпространен на територията на съвременна Турция , а сега вече изчезнал.
Археолозите са стигнали до извода, че вътре в зданието е бушувал пожар. Повод за това са обгорелите и разтопени детайли от камък, дърво и бронз, заедно с обков и фрагменти от издълбана слонова кост – явно останки от мебели и украса на стените. Сред другите останки са парчета злато и фолио от сребро, както и опит да се направи инкрустация на изкуствено човешко око.
Учените смятат, че са открили град Кунулуа (Калне или Халне), столица на новохетската държава Унки или Патини, както я наричали асирииските източници.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics